QUI SOM

La Confederació Nacional del Treball Associació Internacional de les Treballadores (CNT-AIT) és una organització anarcosindicalista, és a dir, una organització anarquista estructurada en un sindicat que persegueix una profunda transformació social.

Fundada al 1910, des dels seus inicis va forjar importants mobilitzacions socials que van donar els seus fruits, aconseguint importants conquestes socials que encara gaudim avui. Durant la nostra trajectòria hem estat vinculats i vinculades amb altres moviments socials relacionats amb l’anarquisme, motiu pel qual diversos pensaments propers al mateix han anat enriquint el nostre camí: des dels ateneus llibertaris i el naturisme de fa un segle fins la defensa del medi ambient; des de l’antimilitarisme, sempre present entre els nostres postulats, fins la nostra participació en el moviment d’insubmissió de fa unes dècades; des del nostre rebuig a la propietat privada fins al recolzament a qui lluita contra l’especulació immobiliària actual.

No obstant, sense oblidar l’importància de cap d’ells, el nostre principal objectiu ha estat i és lluitar contra l’explotació de les persones, i com que som una organització anarcosindicalista, especialment contra l’explotació laboral.

Entenem que per a aconseguir-ho és imprescindible l’autonomia del sindicat a fi de no condicionar la nostra llibertat d’acció. És per això que, a diferencia de la resta d’organitzacions sindicals, a la CNT-AIT rebutgem qualsevol tipus de finançament de l’Estat, practicant l’autogestió com a única forma de financiació econòmica.

Com ens organitzem

A la CNT-AIT ens organitzem de manera que entre tots i totes sustentem l’organització amb les nostres cotitzacions, amb la nostra dedicació voluntària i promovent el recolzament mutu i la solidaritat com a pilars bàsics.

Un altre fet que ens diferència de la resta de sindicats actuals és que ni ens presentem a les eleccions sindicals en les empreses, ni percebem res per la nostra militància sindical.

Després de vàries dècades de clandestinitat, des de la nostra refundació després de la dictadura, vam entendre que les eleccions sindicals, finançades per l’Estat, fomentarien un sindicalisme institucionalitzat en el que mitjançant subvencions, salaris i altres ajudes es converteix als representats dels treballadors en simples funcionaris i a les seves organitzacions en gestories de treballadors. I el temps ens ha donat la raó.

Com alternativa a aquesta forma de participació, la CNT-AIT promou un sindicalisme més directe. Per a això ens organitzem dintre de les empreses en seccions sindicals que es regeixen mitjançant assemblees obertes, i a diferència dels comitès d’empresa –que sorgeixen de les eleccions sindicals- en qualsevol de les nostres assemblees els càrrecs poden ser revocats immediatament sense haver d’esperar a que passin alguns anys.

Amb això s’evita qualsevol intent de connivència empresarial amb els delegats/es sindicals. A més a més, encara que no existeixi una secció sindical de CNT-AIT a l’empresa, qualsevol afiliat/da compta sempre amb el recolzament de l’organització.

En els nostres conflictes, l’afectat/da es qui decideix quin tipus d’estratègia seguir per assolir els seus objectius, existint la possibilitat d’abordar els problemes tant per la via legal com per l’acció directa. Ambdues compten amb el recolzament de l’organització, si bé aquesta última és també una característica més de la nostra organització.

Així mateix, en qualsevol tema a tractar, cada afiliat/da té veu i vot, garantint així, sempre que es vulgui involucrar, la seva participació en l’organització. Si bé el consens és un referent a seguir, entenem que l’opinió de cada individu en les assemblees del seu sindicat és essencial, i en els casos en els que es produeixen discrepàncies recorrem al vot majoritari per arribar als nostres acords.

La nostra estructura organitzativa és confederal i ens organitzem des de l’assemblea del treball o del sindicat, fins les assemblees locals; passant posteriorment, si es precís, per les regionals o nacionals.

Els nostres objectius

Actualment l’associacionisme que persegueix una transformació profunda de la nostra societat està desarticulat. En aquesta mateixa línia, el sindicalisme institucionalitzat no reivindica ja un repartiment equitatiu de la riquesa produïda pels treballadors i les treballadores, i fins i tot en èpoques de bonança econòmica només s’ha limitat a pactar unes millores salarials degradants.

Som conscients de que la CNT-AIT avui en dia no gaudeix de la mateixa influència social que en dècades passades, però els qui la conformem no hem oblidat la finalitat per la que la nostra organització va ser creada: l’abolició del treball assalariat.

Pensem que si els treballadors i les treballadores som qui sostenim l’economia, també hauriem de ser nosaltres qui decidissim les nostres condicions laborals, la nostra producció i en definitiva, les nostres vides. Per a això creiem que és imprescindible col·lectivitzar el que generem a fi de que el produït recaigui, únicament, en mans de les persones treballadores. Aquest procés, que a una situació com l’actual pot semblar inviable, ha estat tanmateix posat en pràctica en vàries ocasions, demostrant la seva efectivitat fins i tot durant la passada Guerra Civil i en sectors tan dispars com l’energètic, l’industrial, l’agrari o el domèstic.

Evidentment, la situació actual no és la mateixa que la d’ençà, però mitjançant aquesta metodologia d’acció, antagònica a l’actual globalització econòmica, pensem que sí es pot dur a terme una transformació social profunda, un model econòmic més proper, just i participatiu.

Per a aconseguir-ho, la CNT-AIT és tan sols una eina articulada pels qui, malgrat tot, continuem lluitant, ja que portem un món nou als nostres cors.